Anna Löwdin

Jag har målat så länge jag kan minnas men för ca femton år sedan började jag skulptera i sten. Stenen började ta alltmer plats och är nu min främsta uttrycksform.

I både måleriet och skulpterandet så arbetar jag med samma motiv eller form under långa perioder. 

Med stenen öppnades nya möjligheter och andra sätt att jobba. Man behöver tillgång både till sten och alla de verktyg som finns på en stengård. Det blev resor till stengårdar i Italien, Indien, Egypten och Spanien. Det passar bra att jobba tillsammans med andra med sten, man delar verkstad och kan hjälpa varandra med lyft och annat. Det är socialt men man håller ändå på med sitt eget. 

Jag började min stenresa tillsammans med Sergio Perea Jerez som jag delade ateljé med på Hällby observatorium i Uppsala. Vi reste med Global Stone Workshop , grundat av Stefano Beccari, som ordnat arbetsmöjligheter  för skulptörer i olika länder i över 25 år. Vi blev en del av Global Stone Workshop och ledde kurser i Carrara, Italien.

Med tiden byggde Sergio och jag upp en stengård på Hällby Observatorium där vi hade kurser och workshops under många år. Sergio gick tyvärr bort 2019 men varje år återvänder många av de som skulpterat med oss för att jobba tillsammans under sommarmånaderna.